Zeytinyağlı Lahana Dolması
- 1 Orta boy Lahana
- 2 Su bardağı Sıcak Su
- 2 Çorba Kaşığı Dolmalık Fıstık
- 1 Tatlı kaşığı Karabiber
- 4 Adet Kesme Şeker
- 6 Adet Kuru Soğan
- 3 Çorba Kaşığı Kuş Üzümü
- 1 Adet Limonun Suyu
- 2 Su bardağı Pirinç
- 4 Su bardağı Sıcak Su
- 1 Tatlı kaşığı Tuz
- 1 Tatlı kaşığı Yenibahar
- 2 Kahve Fincanı Zeytinyağı
- 2 Dilim Limon
- Kararında Nane Yaprağı
Pirinci ılık tuzlu suda 20 dakika
bekletin. Süzüp bol suyla yıkayın. Soğanları soyup zardan ufak ince ince
doğrayın. Kuşüzümlerini ayıklayıp yıkayın ve yumuşaması için ılık suda
bekletip süzün. Dolmalık fıstıkları teflon tavada sararıncaya kadar
karıştırarak kavurun. Tencerede 1 fincan zeytinyağını ısıtın. Soğanı
ilave edip kararıncaya kadar kavurun. Pirinci ekleyip kısık ateşte tahta
kaşıkla alttan üste doğru karıştırarak 10-12 dakika kavurun. Dolmalık
fıstık ve kuşüzümünü ekleyip karıştırın. Üzerine 2 su bardağı sıcak su
ve limon suyunu döküp tuz, karabiber, yenibahar ve şekerle tatlandırın.
Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pirinçler diri kıvamda
kalacak şekilde pişirin. Ocaktan alıp 20 dakika dinlendirin. Lahanayı
temizleyip yapraklarını ayırın. Yaprakları kaynar suya atıp
yumuşayıncaya kadar 2-3 dakika haşlayın. Süzgece alın. Yaprakların
damarlı kısımlarını bıçakla temizleyip el büyüklüğünde parçalar kesin.
Hazırladığınız lahana yapraklarını parlak yüzü altta kalacak şekilde
tezgaha yayın. Her bir yaprağın ortasına birer kaşık dolma içi ilave
edin. Yaprakların iki kenarını içe doğru katlayıp sarın. Hazırladığınız
dolmaları tencereye dizip üzerine kalan zeytinyağını gezdirerek dökün.
Kalan 2 su bardağı sıcak suyu ekleyip kalan yapraklarla dolmaların
üzerini örtün. Pişme esnasında dolmaların dağılmaması için üzerini
porselen bir tabakla kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp 30 dakika
kısık ateşte pişirin. Soğuyunca servis tabağına alıp limon dilimleri ve
taze nane yaprakları ile süsleyin. Servis yapın.